{ ZELENI CAJ JE SUPER, ALI NE ZA SVE }

Zeleni caj je super, ali ne za sve

Pijenje zelenog čaja smanjuje nivo takozvanog „lošeg” holesterola, a nivo „dobrog” holesterola ostavlja nepromenjenim, poručuju kineski stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u Pekingu. To je možda jedan od razloga što se ovaj čaj dovodi u vezi s manjim rizikom od srčanih bolesti.

Pekinški tim je analizirao rezultate 14 istraživanja tokom kojih su učesnici redovno konzumirali zeleni čaj ili ekstrakt tog čaja, tokom tri nedelje do tri meseca.

Ovaj čaj je u proseku smanjivao nivo lošeg – LDL holesterola (holesterola niske gustine) za 2,2 mg/dL (miligrama po decilitru krvi), odnosno za nešto ispod dva odsto.

To je prilično malo smanjenje pa se zeleni čaj ne bi mogao preporučiti kao zamena za dokazane medikamente kojima se snižava holesterol, napomenuo je Nejtan Vong, rukovodilac Programa za prevencija srčanih bolesti pri Univerzitetu Kalifornije.

Smatra se da zeleni čaj snižava loš holesterol zahvaljujući tome što sadrži katehine – sastojke koji smanjuju apsorpciju holesterola u crevima.

U poslednje vreme neki stručnjaci postavljaju i pitanje mogućih neželjenih posledica znatnijeg konzumiranja zelenog čaja. Prijavljeno je, na primer, više desetina slučajeva oštećenja jetre zbog preteranog pijenja te vrste čaja. Osim toga, zeleni čaj može da smanji i efikasnost nekih medikamenata.

Vong, međutim, ističe da manje količine ovog čaja mogu da predstavljaju „korisnu komponentu ishrane dobre za srce” jer efekti pijenja zelenog čaja daleko premašuju smanjenje nivoa lošeg holesterola.

Zeleni čaj se, naime, dovodi u vezu i sa manjim rizikom obolevanja od nekih vrsta raka, kao i manjim rizikom od smrtnog ishoda kod zapaljenja pluća.

Komentariši