{SAVJETI – ZA – BORBU – PROTIV – ZNOJENJA}

Saveti za borbu protiv znoja i zadaha

Živimo u vreme vladavine kulta čistog tela. Prirodno mirisati smatra se u najmanju ruku nepristojnim, a u SAD čak mogu da vas izbace na ulicu ako se pomalo osećate na znoj. Industrije za proizvodnju sredstava koja neutrališu telesne mirise ne znaju za krizu, ali nije dovoljno poprskati se nečim mirišljavim. Zato vam naši stručnjaci otkrivaju kako da zauzdate telesne izlučevine i uvek mirišete kao cvet.
 
 

 

Opojni dah

. Redovno idite zubaru. Zdravi zubi uslov su i za svež dah i za opšte zdravlje.
. Svako veče, pred pranje zuba, očistite zube zubnim koncem. Perite ih najmanje dva puta dnevno i ne zaboravite da pređete četkicom po jeziku, unutrašnjoj strani obraza i po celom zubnom nizu, sa svih strana. Često je dovoljno da očistite jezik, pa da neprijatan zadah nestane.
. Ne preskačite obroke. Kod pojedinih ljudi zadah iz usta nastaje zbog gladi, a nestaje odmah nakon jela.
. Hranite se raznovrsno. Previše masti i proteina, a premalo ugljenih hidrata, izaziva zadah zbog produkata raspadanja ovih sastojaka u crevima.
. Aroma crnog i belog luka, kuvanih jaja, sira i alkohola ne može se neutralisati pranjem zuba, a ni žvakaćim gumama. Neprijatan miris oseća se dok god se organizam potpuno ne iščisti od ovih namirnica.
. Pijte dovoljno tečnosti, to jest od šest do osam čaša vode dnevno. Kiseo zadah iz usta javlja se ako je vaš organizam dehidriran.
. Zadah iz usta može biti posledica nekog patološkog procesa u organizmu i tada ga je moguće ukloniti samo lečenjem osnovne bolesti. To su najčešće oboljenja respiratornog i digestivnog trakta ili dijabetesa.

Noge

. Pre nego što se obujete, operite noge mlakom vodom i onda ih temeljno obrišite pazeći da vam koža između prstiju bude potpuno suva. Potom ih pospite talkom.
. Nemojte nositi isti par cipela dva dana zaredom. Obuću provetravajte i ne obuvajte dok se potpuno ne osuši.
. Nikada ne obuvajte cipele na bosu nogu. Noge se tada još više znoje, obuća je stalno vlažna i postaje leglo bakterija.
. Sami napravite mirišljavi puder za noge koji će ih održavati suvim i mirišljavim. Pomešajte po 50 g sode bikarbone, gustina i bele gline. Dodajte osam kapi eteričnog ulja bora, ilang-ilanga, grejpfruta ili ružinog drveta, po vašem izboru. Koristite čista eterična ulja jer su jedino ona delotvorna. Sve dobro izmešajte i stavite u zatvorenu posudu za puder.

Pazuh

. Najvažnije je da redovno uklanjate dlačice ispod pazuha jer se na njima zadržavaju bakterije.
. Posle svakog tuširanja stavite dezodorans ili antiperspirant ispod pazuha. Najbolji su oni bez aluminijuma jer ne zapušavaju pore i ne remete rad žlezda.
. Kad osetite da vam je pazuh mokar a niste u prilici da se istuširate, obrišite se antibakterijskom vlažnom maramicom. Kad se pazuh osuši, ponovo stavite dezodorans.
. Kako vam se na odeći ne bi videle tamne fleke od znoja, ispod pazuha stavite uloške koji upijaju znoj i koji su ispod većine odevnih predmeta neprimetni.
 

Telo

. Tuširajte se barem jednom dnevno, tako ćete sprati sav znoj s tela i smanjiti količinu bakterija koje se sakupljaju na koži.
. Koristite antibakterijski sapun. On će smanjiti količinu bakterija na koži, a samim tim će nestati i neprijatni mirisi.
. Posle tuširanja se dobro obrišite, tako da vam nijedan deo tela ne ostane vlažan. Naročito obratite pažnju na prepone i pregibe. Bakterije koje izazivaju neprijatne mirise teže se množe na suvoj koži.
. Mažite telo losionom ili mlekom čiji vam se miris dopada. Osim što će vam celo telo prijatno mirisati, koža će vam biti mekša i negovanija.
. Ne preterujte s ljutim papričicama i začinjenom hranom, to podstiče znojenje. Aroma crnog ili belog luka može se zadržati u znoju čak dva dana, a i crvena mesa izazivaju neprijatan miris tela.
 

Rublje

. Oblačite svakog dana sveže oprane stvari jer bakterije na neopranoj odeći stvaraju neugodan miris znoja.
. Nek vaša odeća bude od prirodnih materijala, to umnogome doprinosi smanjenju neprijatnog mirisa tela.
. Odaberite prašak i omekšivač koji prijaju vašem čulu mirisa.
. U ormar sa čistim vešom stavite omiljeni sapun, pa će i odeća poprimiti isti divni miris.
 

Komentariši